top of page

Mijn top 5 makkelijk te onderhouden boho planten

Planten zijn onmisbaar in een boho woonstijl. Ze brengen de natuur in huis en fleuren de boel op. Je interieur oogt fris en levendig en studies tonen aan dat planten een positieve invloed hebben op je gezondheid. Ze zuiveren namelijk de lucht en verhogen de productiviteit van de mens. Allemaal mooi en wel, hoor ik je al denken, maar jammer genoeg heeft niet iedereen groene vingers gekregen. Daarom lijst ik hieronder mijn top 5 van makkelijk naar makkelijkst te onderhouden boho planten op. De tips voor het onderhoud krijg je er gratis en voor niks bij.


5. Ficus Lyrata


Ficus is Latijn voor vijg. De Ficus is een sterke kamerplant en kent meer dan 700 soorten! Een soort is de Ficus Lyrata of ook wel de vioolbladplant genoemd. Hij kan enorme bladeren krijgen in de vorm van (rara) een viool. Ze gaan namelijk van een smal begin naar een breed uiteinde. Hoewel het voor de ficussoorten een plant is met nog redelijk hoge eisen, blijft het een makkelijke kamerplant.

Ficus Lyrata (of vioolbladplant)

De Ficus Lyrata staat graag te stralen op een zonnige plek in huis. Wees enkel voorzichtig met felle middagzon in de zomer. De grond staat het beste licht vochtig. Zorg dat zijn voeten niet nat blijven staan. Wanneer je gele hangende bladeren krijgt, dan weet je dat je hem hebt proberen verdrinken. Bij te lange droogte zullen er meerdere bladeren tegelijkertijd bruin verkleuren en op de grond vallen. Ten slotte heeft deze ficus het graag lekker warm en dient hij dus in een verwarmde huiskamer te staan (zeker niet kouder dan 13 of 14 graden).


4. Pachira Aquatica


De Pachira Aquatica krijgt ook wel de naam geldboom omdat ze in het verre Oosten geloven dat de bladeren geld kunnen vangen (jammer genoeg nog niets van gemerkt). De plant komt oorspronkelijk uit de moerassen van Oost Brazilië, Panama en Costa Rica, daarom wordt hij soms ook wel watercacao genoemd.


Pachira Aquatica (of geldboom) op onze slaapkamer

De Pachira heeft niet veel dorst. Je hoeft hem maar om de drie weken water te geven, omdat hij water opslaat in zijn stam. De geldboom sterft dan ook meestal wanneer je 'te goed' voor hem wil zorgen door te vaak water te geven. Natte voetjes kunnen namelijk wortelrot veroorzaken. Je kan de grond dus best een beetje laten uitdrogen voordat je opnieuw water geeft. Beter eens een flinke scheut dan regelmatig een beetje. Wat deze plant wel graag heeft zijn frisse blaadjes. Droge lucht van een kachel of haard kan ervoor zorgen dat blaadjes loslaten. Je zet een Pachira het beste voor een raam op het Noorden. Ze hebben graag licht, maar niet te fel zonlicht. Als de bladeren geel worden, dan wil dit zeggen dat de plant te licht staat en plaats je hem beter wat verder van het raam. Als de plant snel groeit zonder veel bladervorming, dan staat hij te donker.


3. Echeveria succulent


Er wordt wel eens gezegd over succulenten of vetplanten dat ze dé meesters zijn in overleven. Succulent is een afleiding van het Latijn 'succus', wat sappig betekent. Deze kleine krijgers slaan het water namelijk op omdat ze oorspronkelijk uit zeer droge omstandigheden komen. De Echeveria vetplant is rozetvormig en bestaat in vele kleuren.


Echeveria succulent of vetplant

In de zomer kan je ze iets vaker water geven, maar in de winter beperk je dit best tot maar een keer per maand. Onthoud deze basisregel: beter te weinig water, dan te veel. Ook deze plant kent jammer genoeg meestal zijn einde door verdrinking. Maar hoe weet je wanneer je vetplantje dan weer water nodig heeft? Tip 1: neem een blaadje tussen je vingers en duw er zachtjes op. Als het blaadje veerkrachtig is, dan zit er nog genoeg water in opgeslagen. Is het blaadje slap of wat verschrompeld, dan heeft het waarschijnlijk opnieuw wat water nodig. Tip 2: probeer het plantje voorzichtig uit de pot te halen. Als dit makkelijk gaat en de grond niet meer vochtig is (donkerder van kleur), dan kan je opnieuw water geven. Succulenten houden van een plek in huis met voldoende zonlicht, anders verliezen ze hun uitgesproken kleuren. Nog een leuk weetje: tijdens de winter zou het kunnen dat het middenste van de rozet omhoog begint te groeien. Schrik dus niet. De plant probeert gewoon naar het licht te groeien.

2. Monstera


De Monstera wordt ook wel Deliciosa, Philodendron of gatenplant genoemd. Oorspronkelijk komt hij uit het regenwoud van Zuid-Amerika. Monstera is naar mijn mening een wat onterechte naam, aangezien het in het Latijn "monsterlijk" of "abnormaal" betekent. Het verwijst naar de ongewone vorm met natuurlijke gaten die de planten hebben. Ik vind het in ieder geval een prachtige plant!


Monstera (of gatenplant) op onze overloop

De grond van de Monstera moet in de lente en in de zomer licht vochtig blijven. In de winter mag de grond tot een kleine week wat droog aanvoelen. Je hoeft deze gatenplant niet vaak water te geven, omdat hij niet veel water gebruikt. Ook hierbij geldt weer dat de gatenplant gevoelig is aan natte voetjes. Wel houdt deze plant ook van een regelmatige sproeibeurt. De Monstera kan prima overleven met minder zonlicht. Felle middagzon kan beter vermeden worden. Ook deze plant heeft het niet graag koud. Lager dan 15 graden vindt hij onaangenaam.


1. Mini cactusjes


De mini cactus heeft ten slotte dezelfde eigenschappen als een succulent of vetplant. Een cactus kan grote hoeveelheden water opslaan, omdat hij oorspronkelijk op plekken groeit waar lange periodes extreme droogte kan heersen. De stekels beschermen de cactus tegen dieren, felle zon en de nachtelijke koude. Daarnaast kunnen ze ook de dauw opnemen en op die manier voor extra vocht zorgen.


Verzameling mini cactusjes

Aangezien een cactus zoveel water kan opnemen, geef je best niet te vaak water. Eén keer per maand is voldoende. Je geeft beter een keer per maand voldoende water dan geregeld een scheutje. Tussendoor mag de grond van de cactus volledig opdrogen en in de winter kan je zelfs een rustperiode inlassen van oktober t.e.m. maart. De meeste cactussoorten hebben graag veel zonlicht. Diegene met een donkerdere kleur kunnen iets beter tegen minder zonlicht dan diegene met een lichtere kleur.


Welke planten zijn jouw favoriet?

60 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page